Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

31 Říj 2022

Author

Hop-Sport Redakce

V kategoriích

Dietní poradenství / Fitness zařízení

Ovoce vs. zelenina - co jíst?

V souboji zelenina versus ovoce nejsou vítězové. Jediným správným způsobem je kombinovat oba druhy potravinových produktů, abyste dosáhli co nejlépe nutričních účinků. Zjistěte, jaké ovoce a zeleninu si vybrat, co z nich můžete připravit a jaké jsou zdravotní účinky jejich složek. Když toto všechno zjistíte, už nebudete srovnávat, rovnou začnete jíst!

Co vybrat - ovoce či zeleninu?

Co určuje, jestli je rostlina ovocem nebo zeleninou? Případ je velmi jednoduchý. Pokud vzniká z květin a má semena, řadíme ho mezi ovoce. Zelenina, na druhé straně, jsou jiné části rostliny, jako je kořen, listy a stonky. Podle této klasifikace patří okurka do skupiny ovoce, i když není moc vhodná do dezertů. A právě se sladkými pamlsky si většinou spojujeme ovoce.

Z kulinářského hlediska byla tedy přijata jiná klasifikace. V něm se zelenina obvykle používá jako přídavek k jídlu nebo hlavnímu jídlu. Ovoce je zase produkt používaný například na oběd, dezerty a odpolední čaje.

Kromě rozdílů se vyplatí připomenout i to, co má ovoce a zelenina společného. Obě obsahují spoustu cenných vitamínů a jiných živin. Díky tomu příznivě ovlivňují fungování organismu a procesy v něm probíhající. Důležité jsou také jejich takzvané antioxidační vlastnosti. Zpomalují procesy stárnutí buněk a také snižují riziko některých druhů rakoviny.

Odborníci doporučují zkonzumovat minimálně 400 g zeleniny a ovoce v minimálně 5 porcích denně.

Co určuje, jestli je rostlina ovocem nebo zeleninou? Případ je velmi jednoduchý. Pokud vzniká z květin a má semena, řadíme ho mezi ovoce. Zelenina, na druhé straně, jsou jiné části rostliny, jako je kořen, listy a stonky. Podle této klasifikace patří okurka do skupiny ovoce, i když není moc vhodná do dezertů. A právě se sladkými pamlsky si většinou spojujeme ovoce.

Z kulinářského hlediska byla tedy přijata jiná klasifikace. V něm se zelenina obvykle používá jako přídavek k jídlu nebo hlavnímu jídlu. Ovoce je zase produkt používaný například na oběd, dezerty a odpolední čaje.

Kromě rozdílů se vyplatí připomenout i to, co má ovoce a zelenina společného. Obě obsahují spoustu cenných vitamínů a jiných živin. Díky tomu příznivě ovlivňují fungování organismu a procesy v něm probíhající. Důležité jsou také jejich takzvané antioxidační vlastnosti. Zpomalují procesy stárnutí buněk a také snižují riziko některých druhů rakoviny.

Odborníci doporučují zkonzumovat minimálně 400 g zeleniny a ovoce v minimálně 5 porcích denně. Jednou z takových porcí může být sklenice šťávy. Zapamatovat si třeba i ovoce a zeleninu v poměru 2:3 – 2 porce ovoce, 3 porce zeleniny. Správná porce zeleniny a ovoce během dne zvyšuje míru štěstí a má pozitivní vliv na duševní zdraví.

. Jednou z takových porcí může být sklenice šťávy. Zapamatovat si třeba i ovoce a zeleninu v poměru 2:3 – 2 porce ovoce, 3 porce zeleniny. Správná porce zeleniny a ovoce během dne zvyšuje míru štěstí a má pozitivní vliv na duševní zdraví.

tržnice
banán

Jaké ovoce ovlivňuje zdraví?

Ovoce je bohaté na vitamíny a minerály potřebné pro správný průběh biochemických reakcí v organismu. Při sahání po ovoci je třeba se zaměřit na pestrost jejich barev. Je to barva, která dává další informaci, které bioaktivní sloučeniny se v nich skrývají.

Fialové a červené plody jsou skvělým zdrojem vitamínu C, antokyanů a polyfenolů. Oranžová barva naznačuje vysoký obsah karotenoidů. Zelená barva zase ukazuje bohatost kyseliny listové a chlorofylu, zvaného rostlinný hemoglobin.

Všechny druhy ovoce jsou také cenným zdrojem antioxidantů. Díky tomuto:

  • pomáhá neutralizovat volné radikály,
  • podporuje obnovu poškozených buněk,
  • zvýšit odolnost organismu,
  • mají protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti,
  • snížit riziko chorob životního stylu, jako je obezita, diabetes typu II, ateroskleróza, hypertenze a kardiovaskulární choroby.
Cukr v ovoci je kombinací glukózy, fruktózy a sacharózy v různých poměrech. Tělo jej metabolizuje stejně jako ostatní jednoduché cukry. Díky tomu, že se vyskytuje v přítomnosti velkého množství vlákniny, se však trávení ovoce prodlužuje. Samotné štěpení cukrů ve střevě a rychlost jejich vstřebávání do krve se výrazně zpomalí.

Ovoce má vysoký index sytosti. Index sytosti (IS) je index popisující úroveň sytosti po snědení porce potravinového produktu se specifickou kalorickou hodnotou.

Které ovoce je nejzdravější?

Ty, které obsahují nejcennější živiny, tedy vitamíny (A, C, E, K, B), minerály (včetně fosforu, železa, mědi, zinku), antioxidanty a vlákninu. Níže uvádíme jedno z nejzdravějších druhů ovoce na světě:

  • grapefruit,
  • jahoda,
  • hrozny,
  • bobule,
  • ostružiny,
  • maliny,
  • avokádo,
  • banán,
  • jablka,
  • ananas.
Umíme z nich připravit chutné dezerty. Nejjednodušší je poskládat salát z oblíbeného ovoce. Vše, co musíte udělat, je nakrájet své oblíbené ovoce na kostičky a smíchat. Do salátu můžeme přidat také jogurt s vysokým obsahem bílkovin. Z dezertu tak získáme plnohodnotné jídlo.

Je důležité zajistit kvalitu ovoce, které jíte. Sezónní ovoce je nejlepší kupovat z ověřených zdrojů. Dobrým řešením je nákup na trzích a bazarech, kde často prodávají místní farmáři. Můžete si tam také vyzkoušet produkty a vybrat si ten s nejlepší chutí. Ovoce si můžeme zamrazit nebo koupit hotové mražené jídlo. Vitamíny, minerály, cukry a kyseliny v nich obsažené se během mražení výrazně nemění.

hrozno
zelenina

Zeleninová strava - vyplatí se?

I když nás ovoce láká svou úžasně sladkou chutí, není třeba zapomínat na zeleninu. Zeleninová dieta zahrnuje konzumaci velkého množství zeleniny s nízkým obsahem škrobu s nízkým glykemickým indexem. Hlavním předpokladem takové stravy je skládání jídel ze syrové, vařené, blanšírované zeleniny nebo ve formě siláže. Lze je použít k přípravě salátů, polévek a dušených pokrmů.

Speciální druh zeleninové diety – hubnutí je poskytnout tělu velmi malé množství kalorií, které je pod požadavkem. Je to také deficitní dieta, protože z jídelníčku vylučuje všechny potraviny kromě zeleniny. V některých dietních plánech je povoleno pouze sezónní ovoce s nízkým obsahem cukru. Prakticky všechny zdroje zdravých bílkovin a tuků jsou ze stravy vyloučeny. Pozitivem je však vyloučení všech vysoce zpracovaných produktů, cukrovinek a sladkostí.

Zeleninová strava vylučuje z jídelního lístku:

  • maso, uzeniny, vnitřnosti,
  • ryby, mořské plody,
  • tuky,
  • cereální výrobky - kroupy, těstoviny, chléb,
  • cukrářské výrobky - dorty, sušenky, oplatky, dorty,
  • sladkosti - tyčinky, bonbóny, lízátka a jiné.
Zeleninová strava se velmi často ztotožňuje s veganskou stravou. Navzdory konsensu, že jídelníček ve dvou výživových modelech je založen na zelenině, je chybou používat oba pojmy zaměnitelně.

Hlavním rozdílem mezi zeleninovou a veganskou stravou je fakt, že veganem velmi záleží na vyváženém jídelníčku z hlediska makroživin. Nedostatky vitamínů a minerálů doplňují konzumací doplňků stravy. Správně sestavená veganská strava poskytuje správné množství bílkovin a mastných kyselin a hlavně pokrývá energetické potřeby organismu.

Zdá se, že samotná zeleninová strava má pozitivní vliv na zdraví jen zdánlivě. Deficit makro- a mikroživin snižuje rychlost základního metabolismu, zpomaluje metabolické procesy a po skončení zeleninové diety nastává jojo efekt.

A co dieta se zeleninovými šťávami? Tento typ diety se nazývá detox. Obvykle se používá asi týden a je určen k pročištění organismu. Při používání v souladu s pravidly může přinést pozitivní účinky v podobě redukce hmotnosti a zlepšení funkce střev. Šťavová dieta má na druhé straně mnoho kontraindikací a nebude prospěšná pro každého.

Nejdůležitějším aspektem zavedení zeleniny do vaší stravy je dělat to moudře a udržovat dostatečný přísun makroživin. Nesmíme zapomínat, že vláknina obsažená v zelenině je zdravá. Zabraňuje zácpě, upravuje činnost střev a zlepšuje proces trávení. Minimalizuje tedy riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a tlustého střeva. Vláknina také stabilizuje hladinu cukru, zabraňuje ateroskleróze a pomáhá při detoxikaci organismu.

Jakou zeleninu zařadit do jídelníčku?

Je některá zelenina zdravější než ostatní? Je to velmi relativní věc a závisí na zdraví našeho těla. Můžete si však vybrat skupinu zeleniny, která je vysoce výživná a poskytuje řadu cenných vitamínů a minerálů. Toto jsou:

  • řeřicha,
  • zelí,
  • mangold a mangold,
  • špenát,
  • čekanka,
  • salát,
  • petržel,
  • pažitka,
  • kapusta,
  • Paprika.
Je snadné vidět, že mnoho z uvedených druhů zeleniny je zelená listová zelenina. Právě listy uchovávají nejvíce minerálů a vitamínů. Zároveň poskytují velmi malé množství kalorií.

Zeleninu lze přidávat prakticky do všech jídel během dne. Polévky můžete posypat petrželkou, koprem a čerstvou bazalkou. Na sendvič vždy položte list zeleného salátu. Přidejte špenát nebo kapusta do dušeného masa a popíjejte zelené smoothies nebo zeleninový salát k odpolednímu čaji. Nezapomínejte, že každé jídlo by mělo obsahovat také správné množství bílkovin a zdravých tuků.

zelenina
Oblíbené