Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

10 Čec 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životní styl – rady, motivace, inspirace / Příslušenství fitness / Akupresurní podložky

S neustálým civilizačním pokrokem se náš život neustále mění. Jednou z těchto změn je skutečnost, že fyzickou aktivitu stále častěji nahrazujeme sedavým způsobem života. Pracujeme a odpočíváme ve statické poloze. Tyto změny ve fungování člověka jsou důsledkem vědeckého a technologického pokroku, ke kterému došlo v posledních desetiletích. V dnešní době je mysl mnohem více zatěžována než naše tělo. Duševní práci, a tedy sedavý způsob života, vykonává asi 70 % profesionálně aktivních lidí, obvykle asi 8 hodin denně. Práce však není jedinou dobou během dne, kdy zůstáváme sedět. Sedíme při cestě do práce a z práce, při jídle i při odpočinku po dlouhém dni. Nehybnost a špatné držení těla nás provází po velkou část dne, i když k tomu naše tělo není přizpůsobené.

Dlouhodobý nedostatek fyzické aktivity je tzv. hypokinéza, která má na organismus devastující účinky, viditelné ve všech systémech lidského těla.

Co se děje s naším tělem, když dlouho sedíme?

Dlouhé sezení má negativní účinky, zejména na pohybový aparát. Tělo se při sezení snaží kompenzovat nesprávné držení těla, což pak vede k adaptaci.

Když trávíme většinu času vsedě, nevyužíváme plný rozsah pohybu v kloubech. To má za následek zkracování a stahování svalů. Naše tělo se stává méně pružným a svaly ztuhnou. Čím déle tento stav trvá, tím těžší je obnovit původní stav. V důsledku toho může dojít i k degenerativním změnám.

Zejména krk a ramena nemají rády dlouhé sezení. Práce u počítače často způsobuje předsun hlavy, což vede k napětí ve svalech zad, krku a ramen. Pokud se z toho stane zvyk, může to vést ke ztuhlosti a bolesti krku a také ke vzniku tzv. vdovího hrbu, vady držení těla, která se vyznačuje viditelným ztluštěním na bázi krku.

cviceni krku

Nepříznivý vliv na páteř

Kromě výše uvedených účinků má nehybnost také nepříznivý vliv na páteř. Pokud jsou svaly, které stabilizují tělo, slabé, nedokážou udržet páteř v její přirozené poloze. To může vést k nezdravému zakřivení krční páteře a posunu krční páteře dopředu. Kromě toho dochází k poškození meziobratlových plotének, které jsou neustále vystaveny tlaku a kolapsu, což brání jejich správnému prokrvení. Ischemické meziobratlové ploténky se stávají zdrojem problémů s diskopatiemi.

Správně nefungují nejen paraspinální svaly, ale také svaly hýždí, břicha a nohou, které ztrácejí sílu a ochabují. Snížená ohebnost kloubů, zejména kyčelních, způsobuje obtíže při dynamickém pohybu. Kromě toho se při sezení může objevit brnění dolních končetin v důsledku tlaku na cévy.

vnitrni organy

Důsledky sedavého způsobu života pro vnitřní orgány

Mnozí z nás si uvědomují negativní dopad dlouhodobého sezení na náš pohybový aparát. Často si však neuvědomujeme, že sedavý způsob života má i další nepříznivé účinky.

Změny na pohybovém aparátu jsou pouze jednou stranou mince. Sezení omezuje rozsah pohybu páteře, žeber a bránice, což vede k poruchám dýchacího systému. Důsledkem tohoto stavu se stává nedostatečné okysličení krve (tzv. saturace). V důsledku toho je obtížné správně okysličovat vnitřní orgány.

Na nehybnost negativně reaguje také naše slinivka břišní. Při dlouhodobém sezení se zhoršuje naše citlivost na inzulín, což vede k nadměrné produkci inzulínu tímto orgánem. V důsledku toho se zvyšuje hladina cukru v krvi, což podporuje přibývání na váze a může vést k cukrovce, závažným onemocněním slinivky břišní a dokonce i k rakovině tlustého střeva.

Tento stav také negativně ovlivňuje funkci srdce. Vysoká hladina cukru a cholesterolu vede ke zhoršení stavu tohoto orgánu a zvyšuje riziko mrtvice nebo infarktu.

Zdraví střev neprospívá ani shrbený postoj při sezení. Jejich přirozené funkce jsou narušeny, což následně může vést ke vzniku závažných onemocnění tohoto systému. Sedavý způsob života také přispívá k obezitě a nadváze.

Kromě fyzických důsledků má sedavý způsob života negativní dopad také na psychiku. Chronická únava a neustálé bombardování informacemi jsou typické pro lidi, kteří tráví dlouhé hodiny před obrazovkou počítače nebo notebooku. To následně vede k pocitům únavy a nedostatku motivace k činnosti, dokonce ke ztrátě radosti ze života.

Jak chránit své zdraví a předcházet negativním účinkům sedavého způsobu života?

Uvědomění si, kolik negativních účinků způsobuje dlouhodobé sezení, může vyvolat úzkost. Existují však účinné způsoby, které můžeme použít, i když naše práce vyžaduje mnoho hodin sezení. Neměli bychom propadat depresi - stačí přijmout vhodná opatření! Existuje řada metod, které nám umožňují chránit naše tělo před negativními důsledky sedavého způsobu života.

Nejdůležitější je správná poloha těla při sezení. Při práci byste měli dbát na ergonomickou polohu těla. Základní pravidla jsou následující:

  • Chodidla položená rovně na podlaze
  • Kolena, boky a lokty ohnuté v úhlu přibližně 90-100 stupňů.
  • Zajištění opory pro páteř
  • Při vzpřímeném sezení nastavte monitor do úrovně očí.


Důležité je také:


Zavedení aktivních přestávek během pracovní doby.
Každou hodinu se na 5 minut zvedněte od stolu. Můžete si v tomto čase zacvičit nebo jít na krátkou procházku.

A co zbytek dne? Abychom minimalizovali negativní účinky dlouhodobého sezení, měli bychom se denně věnovat alespoň 60 minutám fyzické aktivity. Nemusíme hned přecházet k intenzivnímu cvičení ve fitness centru, pokud nás takové aktivity nebaví. Můžeme zvolit svižnou chůzi, běh, jízdu na kole, plavání nebo cvičení doma s využitím fitness doplňků nebo akupresurní podložky. Důležité je vybrat si aktivitu, která vás baví. Klíčové je, abychom se skutečně intenzivně hýbali, cítili fyzickou únavu a byli spokojeni s prací, kterou naše tělo vykonává.

Kromě toho bychom se měli snažit o spontánní fyzickou aktivitu, kdykoli je to možné. Do práce můžeme jezdit na kole nebo chodit pěšky, používat schody místo výtahu, parkovat auto dál od cíle cesty, telefonovat ve stoje nebo za chůze atd. Tyto zdánlivě jednoduché změny jsou nezbytné k tomu, abychom se vyhnuli negativním účinkům sezení.

Pamatujte, že naše zdraví je v našich rukou. Aktivitou, péčí o správné držení těla při sezení a pravidelnou fyzickou aktivitou můžeme účinně čelit negativním účinkům sedavého způsobu života.

Shrnutí

Naše tělo bylo přírodou stvořeno pro neustálý pohyb - chůzi, běh a všechny fyzické aktivity. V dnešní době však většina z nás tráví mnoho hodin vsedě, přikováni k pracovním stolům, a po práci často v tichosti odpočívá s telefonem v ruce. Tento sedavý způsob života, který se stal naším zvykem, vede k větší únavě, lenosti a náchylnosti k různým onemocněním. Takové chování se nám může v budoucnu vymstít.

Abychom tomu zabránili, je nezbytná pravidelná fyzická aktivita. Musíme si uvědomit, že jako lidské bytosti jsme stvořeni k pohybu a naše tělo ho ke svému správnému fungování nezbytně potřebuje. Je důležité, abychom si uvědomili, že každý druh aktivity je prospěšný pro zdraví. Bez ohledu na to, jaký sport si vybereme, je nezbytné, abychom se hýbali a porušili rutinu sezení! Pravidelné cvičení posílí naše tělo a dobije nás energií. Okamžitě zaznamenáme rozdíl v naší pohodě. Dbejme tedy na to, aby nás pohyb provázel každý den, a to v rámci našich možností.

Oblíbené