Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

10 Čec 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domácí fitness trénink / Životní styl – rady, motivace, inspirace / Běžecké pásy

Běžecký pás pro domácí použití je skvělé zařízení, které vám umožní provádět efektivní běh, kardio nebo intervalový trénink HIIT. Tempo cvičení lze pohodlně přizpůsobit individuálním schopnostem - pokud je běh příliš náročný, vždy existuje možnost chůze nebo běhu, takže trénink na běžeckém pásu je vhodný pro lidi všech kondičních úrovní.

Běžecký pás - výhody

Běžecký pás je zařízení, ve kterém hraje hlavní roli pás s motorovým pohonem. Moderní modely jsou vybaveny počítači, které umožňují zařízení naprogramovat a přizpůsobit trénink potřebám uživatele. Díky úpravám z úrovně počítače je možné nastavit jednotlivé parametry, jako je rychlost nebo úroveň sklonu běžeckého pásu, podle vlastních preferencí. Začátečníci by měli své dobrodružství začít tréninkem s menší zátěží a postupně ji zvyšovat, aby se vyhnuli riziku zranění.

Cvičení na běžeckém pásu přináší mnoho výhod pro naši postavu i pohodu. Umožní vám zhubnout a zpevnit a vytvarovat postavu. Kromě toho má cvičení na běžeckém pásu pozitivní vliv na kondici, zlepšuje kvalitu dýchání, zajišťuje lepší spánek a zvyšuje hustotu kostí.

Jaké svaly zapojujeme při cvičení na běžeckém pásu? Odpověď je jednoduchá. Procvičujeme téměř všechny svalové skupiny našeho těla. Pracují svaly nohou, hýždí, trupu, zad a ramenních svalů. Pokud se navíc rozhodneme pro šikmé nebo intervalové stoupání, zvýšíme zapojení dalších svalů, například břišních.

Běžecký pás je jedním z nejlepších a nejoblíbenějších tréninkových zařízení. Často si ho však spojujeme s alternativou k terénnímu běhu, zejména v chladných a deštivých měsících. Znamená to, že běžecký pás nebude v létě fungovat? Rozhodně ne! V následujícím článku uvádíme 5 důvodů, proč se v létě vyplatí trénovat na domácím běžeckém pásu!

Běžecký pás

Proč se vyplatí trénovat v létě na běžeckém pásu?

V letních měsících, kdy je hezké počasí, rádi vyměníme pohyb v místnosti za pohyb venku. Trailový běh má samozřejmě mnoho výhod, ale existují některé aspekty, ve kterých běh na běžeckém pásu získává značné výhody. Jaké jsou tedy tyto aspekty?

1. Běh na běžeckém pásu méně zatěžuje klouby

Běžecký pás je navržen tak, aby předcházel zraněním. Má zabudované odpružení, díky kterému trénink méně zatěžuje klouby než běh po zemi. Mnoho studií navíc nezjistilo žádný významný rozdíl v biomechanice běhu venku a na běžeckém pásu. To zase znamená, že trénink na běžeckém pásu lze úspěšně používat jako náhradu běhu venku.

2. Při tréninku na běžeckém pásu neztrácíme čas dojížděním

Úspora času má dnes cenu zlata. Někdy je vzdálenost od místa, kde bychom mohli běhat, tak velká, že se trénink na běžeckém pásu doma stává mnohem lepší volbou. Pokud chceme využít slunečního svitu, můžeme běžecký pás umístit například na balkóně. Navíc pokud musíme kromě běhu provádět i další cviky z tréninkového plánu, můžeme je provádět společně, aniž bychom museli trénink oddělovat a ve výsledku ho časově protáhnout.

3. Zbavení se stresu, který nás někdy provází při tréninku s jinými lidmi.

U mnoha lidí vyvolává trénink v přítomnosti jiných, cizích lidí určité nepohodlí, zejména pokud s cvičením teprve začínáme a naše forma, která teprve roste, je trapná. Běhání po parku v davu přihlížejících může podkopat naše sebevědomí a odradit nás od dalšího tréninku. V případě cvičení na domácím běžeckém pásu tento problém zcela odpadá. Cvičíme v pohodlí domova tak, jak to máme rádi, sledujeme své oblíbené pořady nebo posloucháme hudbu, bez zbytečného stresu zvenčí.

4. Možnost nacvičovat výpady a provádět intervaly

Běžecký pás skvěle funguje při běhu do kopce. Stačí nastavit dráhu v požadovaném úhlu, abyste dosáhli stoupání s pohodlným sklonem. Běžecký pás se navíc pohybuje konstantní rychlostí, což vás vede k tomu, abyste se naučili udržovat stálé tempo běhu. Kromě toho lze na běžeckém pásu pohodlně provádět i intervaly, protože stroj diktuje tempo běhu. Pak není prostor pro zpomalování a výmluvy a veškerá kontrola nad správným průběhem intervalového tréninku spočívá na cvičebním zařízení.

5. Alternativa k venkovnímu tréninku v horkých dnech

Cvičení venku může být velmi příjemné a osvěžující, pokud venku není příliš vysoká teplota. Když však teploměr ukazuje hodnoty blížící se 30 stupňům Celsia a na obloze není ani ten nejmenší mráček, může se běhání venku stát nejen obtížným, ale i nemožným. Tehdy přichází na řadu běžecký pás a trénink v chladné, klimatizované místnosti. Na běžeckém pásu navíc můžeme trénovat bez ohledu na denní dobu, dokonce i v pozdních večerních hodinách, kdy už je venku tma.

Jak cvičit na běžeckém pásu v létě?

Aby byl trénink na běžeckém pásu v létě přínosný a pohodlný, vyplatí se řídit se několika užitečnými radami. Ty optimalizují účinky a donutí nás vrátit se k této formě aktivity.

Vzhledem k tomu, že běhání venku je spojeno s terénem a nepřízní počasí, bude vaše fyzická námaha na běžeckém pásu o něco menší. Abyste se přiblížili běhu venku, stačí před zahájením cvičení nastavit běžecký pás na 1,5. Podle výzkumů tento úhel sklonu běžeckého pásu vyrovnává rozdíly mezi běháním na běžeckém pásu a běháním v terénu, takže námaha, kterou vynakládáme na domácí trénink, se podobá našemu tréninku venku.

Aby byl trénink na běžeckém pásu co nejpohodlnější, je důležité před zahájením tréninku vychladit místnost, ve které budeme cvičit. Můžeme vyvětrat byt, použít ventilátor nebo klimatizaci. Proudění vzduchu během cvičení můžeme také upravit tak, že ho nasměrujeme směrem k sobě.

Přestože cvičíte doma, neměli byste zapomínat na vhodné oblečení. Běžecké oblečení by mělo být prodyšné a z přírodních materiálů. Důležitý je také výběr správné obuvi. Vybírejte lehké, prodyšné boty s nízkým nebo středním odpružením.

V letních měsících navíc dbejte zejména na hydrataci během cvičení i mimo něj. Pijte správné množství vody a sáhněte po elektrolytech. Dehydratace ochabuje, takže pokud tento aspekt zanedbáme, určitě se při cvičení projeví úbytek sil.

Při častém tréninku na běžeckém pásu bychom měli myslet na posílení dvouhlavých svalů stehen. Z tohoto důvodu se vyplatí provádět posilovací silové cviky. To nám umožní pokračovat v tréninku a vyhnout se zraněním. Na běžeckém pásu pracují stehenní svaly o něco méně než v terénu, což souvisí s rovnoměrným chodem hnacího pásu a nedostatkem rozmanitého terénu. Trénink hamstringů tento rozdíl kompenzuje.

pasy Hop-Sport

Běžecké pásy Hop-sport

Dobrá, ale je čas položit si klíčovou otázku: jaký běžecký pás vybrat? Vyplatí se vsadit na lehké a kompaktní modely, které lze kdykoli přemístit na libovolné místo. Díky tomu budeme moci zařízení snadno přenést například na balkon nebo terasu, pokud budeme chtít dělat kompromisy při venkovním tréninku.

Nejprodávanějším z kompaktních běžeckých pásů v nabídce Hop-Sport je model HS-900LB Clip. Toto zařízení je skládací, takže jej lze pohodlně uložit například pod postel nebo za skříň. Navzdory svým malým rozměrům je běžecký pás Clip vybaven účinným motorem o výkonu 1,5 HP, který umožňuje dosáhnout rychlosti až 14 km/h.

Zařízení je také vybaveno vnitřním tlumicím systémem, který při běhu tlumí nárazy, a snižuje tak zatížení kloubů. Ovládací panel monitoruje všechny nejdůležitější tréninkové parametry a specializované aplikace nabízejí řadu dalších funkcí, například interaktivní běh na virtuální mapě.

Dáváte přednost cvičení na masivnějším zařízení a nemáte problém najít vhodný prostor? V Hop-Sportu najdete průřez produkty přizpůsobenými různým potřebám a očekáváním našich zákazníků. Přejděte na stránku běžeckých pásů Hop-Sport a vyberte si model, který vám vyhovuje!

Shrnutí

Běžecký pás je fitness zařízení, které je ideální pro domácí trénink bez ohledu na roční období. Tréninky na běžeckém pásu v létě, pokud je berete vážně, mohou být stejně účinné a přinést očekávané výsledky jako běh v terénu. Jsou téměř stejnou formou aktivity a pro některé lidi jsou mnohem lepší volbou. Při použití běžeckého pásu se nemusíme obávat počasí ani běžeckých tratí. Můžeme trénovat v pohodlí domova a plně se soustředit na sebe a své tréninkové předpoklady. Pravidelná aktivita nám dodá více energie, lepší náladu, pohodu a zvýší sebevědomí.

Při tréninku na běžeckém pásu dbejte na správnou techniku běhu a správný výběr a konfiguraci vybavení. Dbejme na zajímavou zábavu, například v podobě oblíbené hudby, která nám usnadní motivaci ke cvičení. Nezapomínejme na správnou hydrataci a výživné jídlo po tréninku.

Klíčem ke zlepšení kondice je pravidelnost - vyhraďte si každé dva dny alespoň 30 minut na trénink na běžeckém pásu a určitě se dočkáte uspokojivých výsledků!

Oblíbené