Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

22 Pro 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nezbytné tréninkové doplňky / Životní styl – rady, motivace, inspirace / Podložky na cvičení

Vo svete fitness a zdravého životného štýlu sa objavujú novšie a kreatívnejšie formy cvičenia. Jednou z nich je aerial joga, ktorá sa teší čoraz väčšej obľube.

Je to len dočasná móda, ktorá sa neoplatí venovať pozornosť, alebo možno aktivita, ktorá spôsobí revolúciu vo svete fitness? V tomto článku sa pokúsime priblížiť túto tému komplexne a rozptýliť akékoľvek pochybnosti. Dozviete sa okrem iného: čo je vzdušná joga, aké sú výhody praktizovania tejto formy cvičenia, ako začať, kde cvičiť a je to aktivita, ktorá zaberie každému?Začnime!

Co je to vzdušná jóga a jak se liší od tradiční jógy?

Vzdušná jóga se také nazývá jóga v houpací síti. Jedná se o formu cvičení, která vychází z tradičního cvičení jógy, ale přidává prvky akrobacie a gymnastiky. Hlavními pomůckami při vzdušné józe jsou speciální pevné látky nebo šátky podobné šátkům, které se zavěšují ke stropu. Cvičenci pomocí těchto šerp provádějí různé typy pozic, včetně obrácených a akrobatických.

Hlavním rozdílem mezi tradiční jógou a vzdušnou jógou je použití sítě/šátku. V tradiční józe se cviky zvané ásany provádějí na cvičební podložce, vleže, vsedě i vestoje. Při vzdušné józe se však některé cviky provádějí ve vzduchu, což dává cvičení této formy aktivity zcela nový rozměr.

Co vám dává vzdušná jóga?

Vzdušná jóga je náročná, ale má mnoho výhod. Zde jsou některé z nich:

  • Zlepšení flexibility a svalové síly těla - cvičení vyžaduje větší sílu a flexibilitu těla než tradiční jóga. Z tohoto důvodu mohou cvičenci aerial jógy zaznamenat výrazné zvýšení svalové síly a rozsahu pohybu.
  • Snížení stresu - při cvičení vzdušné jógy tráví účastníci čas zavěšeni ve vzduchu. Tento meditativní stav pomáhá snižovat stres a zlepšuje celkovou pohodu. Tato cvičení umožňují uvolnit tělo i mysl.
  • Hluboké posílení svalů - vzdušná jóga zapojuje svaly, na které tradiční cvičení nedosáhne. To pomáhá posílit svaly jádra těla, což může působit proti bolestem zad a zlepšit držení těla.
  • Protažení páteře - jóga na síti vám umožní odlehčit páteř a protáhnout ji způsobem, který je při jiných formách fyzické aktivity obtížně dosažitelný. To může pomoci zmírnit bolest v této části těla.
  • Zlepšení rovnováhy a koordinace - cvičení vzdušné jógy vyžaduje velkou kontrolu nad tělem. To pomáhá zlepšit rovnováhu a koordinaci, které mohou výrazně ovlivnit každodenní fungování.
  • Rozvoj uvědomění si vlastního těla - vzdušná jóga vás naučí soustředit se na své tělo a dýchání. Pomáhá vám pochopit své tělo a jeho potřeby, což může vést k lepšímu porozumění sobě samému.
joga

Jak začít cvičit vzdušnou jógu?

Než začnete cvičit vzdušnou jógu, je důležité udělat několik kroků:

  • Krok I - Najděte si instruktora - letecká jóga je forma aktivity, která vyžaduje odpovídající výcvik a zkušenosti. Najít zkušeného instruktora je klíčem k tomu, aby vaše cvičení bylo bezpečné a účinné.
  • Krok II - Vybavte se potřebným vybavením - ke cvičení vzdušné jógy potřebujete přístup k šerpu nebo látkám, které jsou speciálně navrženy pro tento typ aktivity. Ty jsou obvykle k dispozici v místě, kde se lekce konají.
  • Krok III - začněte od základů - pokud jste začátečník, začněte s jednoduchými pozicemi a postupně rozvíjejte své dovednosti. Aerial jóga je náročná forma aktivity, proto to na začátku nepřehánějte, abyste se vyhnuli zranění nebo poškození.
  • Krok IV - buďte trpěliví - zvládnutí vzdušné jógy vyžaduje čas. Nenechte se na začátku odradit, pokud se vám nedaří provádět složité akrobatické cviky. Cvičení dělá mistra, takže trpělivost je klíčová.
joga

Kde cvičit vzdušnou jógu? Jak vypadají cvičební lekce?

Chcete začít cvičit vzdušnou jógu, ale nevíte, kde ji cvičit a jak vypadají cvičební jednotky? Návrhy takových lekcí najdete na různých místech, jako jsou jógová studia, fitness centra nebo speciálně upravené cvičební prostory. Nejčastější jsou skupinové lekce. Skupinové cvičební lekce vám umožní získat podporu ostatních účastníků, což může být dalším zdrojem motivace.

Typická lekce aerial jógy zahrnuje zahřátí, nácvik různých pozic, akrobacii, inverze a také čas na relaxaci a meditaci. Při cvičení se používají speciálně zavěšená křídla nebo prostěradla. Instruktor vede účastníky různými pozicemi a sekvencemi cviků, které se provádějí v závěsu. Vedoucí obvykle zajišťují bezpečnost účastníků a přizpůsobují úroveň obtížnosti schopnostem skupiny.

Kromě skupinových lekcí s instruktorem lze absolvovat i individuální lekce. To je dobrá volba pro lidi, kteří rádi cvičí sami a chtějí, aby se jim instruktor plně věnoval.

Může vzdušnou jógu cvičit každý?

Vzdušná jóga je forma aktivity, kterou lze přizpůsobit různým úrovním dovedností. Přesto existují určitá omezení a kontraindikace, které je vhodné vzít v úvahu, když plánujete začít cvičit. Jedná se o následující:

  • Zdravotní problémy: Lidé se zdravotními problémy, jako jsou onemocnění páteře, srdeční choroby, problémy s krevním tlakem nebo jiné zdravotní potíže, by se měli před zahájením cvičení aerial jógy poradit s lékařem.
  • Těhotenství: Těhotné ženy by se měly vyhnout aktivitám Sashy bez konzultace s lékařem a zkušeným instruktorem. Existují speciální lekce pro těhotné ženy, které mohou nahradit vzdušnou jógu v tomto důležitém období.
  • Začátečníci by měli začínat s jednoduššími jógovými pozicemi a postupně své dovednosti rozvíjet. Nedostatek přiměřené síly a flexibility při cvičení aerial jógy může vést ke zranění.
  • Příliš vysoká tělesná hmotnost: Příliš vysoká tělesná hmotnost může cvičení vzdušné jógy ztížit.

Jak se připravit na cvičení vzdušné jógy?

Zajímá vás, jak se připravit na cvičení vzdušné jógy? Příprava na lekci vzdušné jógy zahrnuje několik kroků:

  • Vhodné oblečení: Vyberte si pohodlné, přiléhavé oblečení, které vám nebude bránit v pohybu. Je důležité nenosit šperky ani jiné ostré předměty.
  • Jezte lehkou stravu: Doporučujeme sníst lehké jídlo asi 1-2 hodiny před lekcí vzdušné jógy. Vyhněte se těžkým jídlům, ze kterých by vám mohlo být ve vzduchu špatně.
  • Připravte se na relaxaci: Lekce vzdušné jógy často končí meditací. Připravte se psychicky na chvíle uvolnění a soustředění.
  • Dbejte na osobní hygienu: Vzhledem k tomu, že budete pracovat v blízkosti jiných lidí a viset ve vzduchu, vyplatí se dbát na osobní hygienu. Nezapomínejte udržovat své oblečení a tělo v čistotě.
aerial joga

Shrnutí

Aerial jóga je fascinující forma aktivity, která kombinuje prvky tradiční jógy, akrobacie a meditace. Výhody cvičení vzdušné jógy jsou četné, včetně zlepšení síly, flexibility, snížení stresu, rozvoje uvědomění si vlastního těla a mnoha dalších. Jedná se o formu aktivity, kterou lze přizpůsobit různým úrovním dovedností, ale vyplatí se začít od základů a poradit se se zkušeným instruktorem.

Vezmeme-li v úvahu všechny tyto faktory, můžeme říci, že vzdušná jóga je naprostým hitem. Rozvíjí se rychlým tempem a má stále více příznivců. Může tato móda zaniknout? Není to vyloučeno, ale i kdyby ano, pro ty, kdo ji budou praktikovat, to bude jistě fascinující zážitek.

Oblíbené