Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

30 Čec 2022

Author

Hop-Sport Redakce

V kategoriích

Domácí fitness trénink / Fitness zařízení / Veslovací trenažery

veslovací trenažér Hop-sport

Veslovací trenažér - co to je?

Veslovací trenažér je stroj určený k napodobování pohybů veslování ve vodě. Specifičnost těchto pohybů znamená, že do tréninku je zapojeno celé tělo.

Veslovací trenažér se skládá z několika základních částí:

  • sedák a plošiny na nohy,
  • základní konstrukce s vesly,
  • pohonný a odporový systém,
  • počítač s monitorem.
Sedadlo ve veslovacím trenažéru je pohyblivé a pohybuje se v předozadní rovině. Odtlačováním plošin nohama způsobíme, že sedák posuneme dozadu a následně se vrátíme do původní polohy.

Vesla jsou připevněna k tělu zařízení. Při cvičení jsou zodpovědné za zapojení do práce horních částí těla.

Pohon a odporový systém je jedním z nejdůležitějších kritérií pro klasifikaci zařízení. Magnetický veslovací trenažér má zabudované ruční kolo a odporový systém. Ve vzduchových a vzduchově-magnetických trenažérech se odpor přenáší přes řetěz se setrvačníkem. Ve vodním veslovacím trenažéru jsou za vytváření odporu zodpovědné vodní nádrže umístěny ve speciálně zkonstruovaných veslech.

Počítač s monitorem je doplňkovým prvkem, který usnadňuje trénink tím, že zobrazuje všechny nejdůležitější tréninkové parametry.

Veslovací trenažér je díky své konstrukci velmi univerzálním strojem. Bezpečně jej mohou používat začátečníci i pokročilí. Špičková zařízení dostupná na stránce Hop-Sport mají nejen široké možnosti podpory tréninku, ale mají také kompaktní rozměry. S úspěchem lze použít iv malých prostorách - malých bytech a studiích.

Jak cvičit na veslovacím trenažéru?

Provádíme všeobecný rozvojový trénink na veslovacím trenažéru. Cvičením na něm se můžeme zbavit zbytečných kilogramů a vytvarovat celou postavu. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, je důležité, abyste se před zahájením jakýchkoli cvičení naučili, jak to dělat správně.

Předtím, než začneme s tréninkem, je třeba provést rozcvičku. Ovlivňuje lepší prokrvení a tím i bezpečnější práci svalů. Zapomenutí na zahřátí může způsobit křeče a zranění ze cvičení.

Zahřívání, podobně jako při veslování, by mělo zahrnovat všechny největší svalové skupiny ve vašem těle. Začneme přípravou vrchní části korpusu. Děláme: švihy paží, kroužení paží a torze. Potom přejdeme ke cvikům určeným na spodní části těla: prokrvení boky, koleny a švihovými nohama.

Po zahřátí začínáme hlavní cviky na veslařském trenažéru. Trénink sestává z několika fází.

Fáze I - chňapat

V této fázi zaujmeme správné držení těla ke cvičení. Sedíme na sedle tak, abychom byli blízko setrvačníku. Ruce držte rovně, zápěstí v jedné rovině s předloktími. Umístěte holenní kost do polohy rovnoběžné se zemí. Celá postava je jemně nakloněna dopředu.

Fáze II - Atrakce

Když zaujmeme správnou výchozí pozici, jdeme dál. Za tímto účelem synchronizujeme práci nohou a rukou. Začneme odtlačováním nohou z plošin. Když jsou kolena pod zápěstím, přiložíme ruce.

Fáze III - odchylka

Když jsou vaše nohy zcela natažené, zatáhněte rukojeť směrem k bokům. Toto je místo, kde tělo zaujme polohu naklonění dozadu.

Fáze IV - návrat do výchozí polohy

Začneme nakloněním těla a vzpřímením rukou. Potom pokrčte kolena a posuňte tělo směrem k setrvačníku.

Cvičení na veslařském trenažéru má mnoho výhod. Z nich můžeme zmínit fakt, že jsou velmi bezpečné. Nezatěžují klouby, takže je mohou provádět i zranění lidé.

cvičení na veslovacím trenažéru
trénink na veslovacím trenažéru

Veslovací trenažér - které svaly pracují?

Veslovací trenažér zapojuje do práce spoustu svalových skupin celého těla! Během pohybů pracují tyto svaly:

  • svaly nohou,
  • břišní svaly,
  • svaly hrudníku
  • ramenní a zádové svaly.
Při takovémto složitém cviku je důležité dbát zejména na správnou techniku. Během tréninku nezapomínejte, že pohyb by měl vždy začínat prací nohou. Zahájení pohybu z práce ramen je nejčastější chybou při tréninku na veslovacím trenažéru. Díky této technice cvičení je trénink méně efektivní a rychleji se unavíte.

Při cvičení mějte vždy natažená záda a ruce v neutrální poloze, aby se nadměrně nezvedaly. Tyto chyby snižují kvalitu cvičení a přetěžují záda a ramena. Správná technika veslování je založena na vystření rukou a nohou. Až v závěrečné fázi pohybu pokrčíme lokty. Naše nohy by zase měly směřovat k tomu, aby byly naprosto rovné.

Zatížení by mělo být vybíráno podle naší úrovně pokročilosti. Příliš vysoká pro začátečníky přetíží klouby. Příliš nízká úroveň pokročilosti bude mít za následek menší přínos z tréninku.

Příkladový trénink na veslovacím trenažéru

Trénink na veslovacím trenažéru se bude lišit podle toho, jakých efektů chceme dosáhnout. Chcete-li zlepšit svoji kondici, měli byste si nastavit odpor, který vám umožní cvičit rovnoměrným tempem 15-20 minut. Když je naším cílem shodit zbytečné kilogramy, také nezvolíme vysokou zátěž. Čím déle bude trénink trvat, tím více kalorií spálíte.

Když chceme budovat svaly, musíme zvolit vyšší zátěž, protože potřebují správnou váhu – pobídku. Čím je však odpor vyšší, tím vzniká potřeba zkrátit trvání námahy.

Dodatečně lze využít veslovací trenažér k procvičení pouze svalů rukou nebo pouze svalů nohou. Na cvičení ramen si sedněte na veslovací trenažér s ohnutými zády. Chytíme rukojeti a narovnáme se. Potom přitáhneme tyč k hrudníku. Pro zapojení samotných nohou předpokládáme polohu v sedě na sedadle. Tělo je nakloněno a ruce jsou položeny na rukojetích. Nohama děláme tlačný pohyb vzad.

Bez ohledu na to, co je hlavním cílem našeho tréninku, veslovací trenažér bude v každém případě dokonalý! S tímto přístrojem ve vaší domácí posilovně se postaráme o celkový rozvoj těla a trénink nikdy nebude nudný.

Oblíbené