Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

30 Čen 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nezbytné tréninkové doplňky / Příslušenství fitness / Podložky na cvičení

Podložky na cvičení využijete téměř při jakémkoli typu tréninku. Můžete na nich provádět jak složité cviky, tak i jednoduché zahřátí nebo protažení. Jsou vhodné pro fitness trénink, jógu, cvičení s odporovými gumami, válci nebo rehabilitaci. Provádění cviků na podlaze nebo koberci je kontraindikováno, protože takový trénink je nejen bolestivý, ale také nebezpečný. Páteř je nejnáchylnější ke zranění. Totéž se stává při cvičení v posteli - tělo se zhroutí a páteř ztratí stabilitu. Takový trénink přináší více škody než užitku!

Podložka na cvičení - opravdu ji potřebuji?

Podložky na cvičení jsou velmi užitečné, protože chrání před uklouznutím, tlumí a chrání před zraněními, odřeninami a úrazy. Kromě toho izolují od země. Dobře zvolené nám mohou sloužit velmi dlouho. Cvičením na podložce si celý trénink zpříjemníme a naše tělo nebude vystaveno možným zraněním.

Cvičením na podložce se zvyšuje úroveň bezpečnosti cvičení. Nedochází pak ke kontaktu s tvrdou podlahou, díky čemuž je dosaženo tepelného komfortu a rovnováhy. Cvičební podložka také pomáhá potlačit hluk - ani při skákání nejsou v nižších patrech budovy slyšet zvuky.

Na trhu existuje mnoho různých modelů podložek na cvičení. Tak velký výběr může způsobit dilema, kterou z nich vybrat. Pokud i vy přemýšlíte, na co se při výběru podložky na cvičení zaměřit, pomůžeme vám v další části článku!

Na co se zaměřit při výběru podložky na cvičení?

Při výběru podložky na cvičení byste měli věnovat pozornost několika klíčovým vlastnostem. Podložky na trhu se značně liší a ne každý model bude vyhovovat každému. Výběr správného modelu by měl být individuální a měl by souviset s osobními preferencemi. Vlastnosti, kterým je třeba věnovat pozornost, jsou:

  • velikost vybraného modelu a přizpůsobení tělesným parametrům (výška/hmotnost),
  • typ materiálu,
  • tloušťka a přizpůsobení zvolené fyzické aktivitě,
  • způsob skládání podložky,
  • minimalizace rizika smrštění a zvlnění,
  • protiskluzové vlastnosti,
  • snadné čištění.
Velikost zvoleného modelu podložky na cvičení by měla být přizpůsobena jednotlivým cvičencům.
Je důležité, aby se na ní dalo pohodlně ležet. Standardní rozměry podložek na cvičení jsou 173 až 183 cm na výšku a přibližně 61 cm na šířku. Tyto rozměry zajišťují pohodlné používání pro nižší i vyšší osoby.

Podložky na cvičení - materiály

Podložky na cvičení mohou být vyrobeny z různých druhů materiálů a druh materiálu přímo ovlivňuje pohodlí při používání. Některé podložky budou odolnější vůči vlhkosti, jiné méně. Některé budou snadno složitelné, takže je bude snadné vzít ven nebo do posilovny, jiné zaberou po srolování mnohem více místa. Typ materiálu také určuje odolnost podložky, a tedy to, jak dlouho nám bude sloužit. 

Tloušťka podložky na cvičení ovlivňuje také možnost jejího složení. Ta by však měla být přizpůsobena druhu aktivity, kterou budeme vykonávat. Důležité je také místo, kde budeme cvičit. Pokud se chystáte do terénu, budou lépe fungovat modely s větší tloušťkou.

Kromě tloušťky a materiálu je důležitý také způsob skládání. Nejoblíbenější jsou podložky na cvičení srolované do role, kterou lze zajistit přídavnými páskami. Jedná se o pohodlné řešení, protože srolovaná podložka zabírá velmi málo místa. Některé modely mají také speciální otvory pro zavěšení na zeď.

Bez ohledu na to, kde plánujeme cvičit, je velmi důležité dbát na protiskluzové vlastnosti podložky. Podložka na cvičení, která se neposouvá, dodává postavě stabilitu. Protiskluzové gymnastické podložky poskytují vynikající přilnavost na jakémkoli typu povrchu, a to i při cvičení venku. Cvičební podložka, která se neroluje, je zárukou bezpečnosti a úspěšného cvičení.

Další důležitou vlastností, na kterou je třeba se při výběru podložky na cvičení zaměřit, je její snadné čištění. Tato vlastnost přímo souvisí s materiálem, ze kterého byla podložka vyrobena. Modely, které neabsorbují pot a vodu, se budou snadněji udržovat v čistotě. Stačí je důkladně otřít vlhkým hadříkem. To je důležité zejména v případě, že plánujete podložku používat poměrně často, například několikrát denně.

Podložky na cvičení Hop-sport

Hop-Sport nabízí pohodlné, vysoce kvalitní podložky na cvičení o rozměrech 80-83 cm x 61 cm. Všechny jsou protiskluzové a díky materiálům, ze kterých byly vyrobeny, nezpůsobují potíže při udržování čistoty. Mezi modely Hop-Sport najdete podložky z NBR a TPE.

NBR není nic jiného než syntetická guma. Vyznačuje se velmi dobrým odpružením a pružností. Podložky vyrobené z materiálu NBR mají tzv. nízkou tvarovou paměť, což znamená, že nejsou náchylné k deformaci. I po intenzivním používání se vracejí do své správné struktury. Díky skvělému odpružení jsou ideální pro dynamickou jógu nebo fitness. Podložky NBR jsou navíc extrémně lehké.

TPE neboli termoplastická pěna je materiál podobný gumě. Podložky TPE se vyznačují vysokou odolností vůči vlhkosti a poškození i deformaci. Pokud podložku používáte intenzivně a hledáte výrobek s výjimečnou odolností, model TPE bude ideální. Na druhou stranu je TPE méně odolná vůči chemikáliím a teplotám. Je třeba dbát na co nejmenší používání chemikálií nebo výrobků určených speciálně pro tento typ materiálu.

Fitness podložky Hop-Sport se liší také tloušťkou. Existují modely s následujícími tloušťkami:

  • 0,6 cm,
  • 1 cm,
  • 1,5 cm.

Díky takové rozmanitosti modelů je možné vybrat si cvičební podložku podle své aktivity.
A která podložka bude vhodná pro konkrétní typy cvičení?
Pokud cvičíte jógu nebo relaxační cvičení, bude lepší volbou poměrně tenká podložka. Zde dobře poslouží modely o tloušťce 0,6 cm, které poskytují vysokou stabilizaci těla. Silnější modely jsou také měkčí a mohou způsobovat potíže s udržením rovnováhy při provádění statických pozic. Tenká podložka na cvičení se bude také skvěle hodit pro rolování s masážním válcem.

Podložky na cvičení s úchyty

Pro kondiční trénink nebo cvičení pro zdravou páteř bude lepší volbou podložka na cvičení s větší tloušťkou - 1 nebo dokonce 1,5 cm. Tento typ cvičení vyžaduje větší odpružení. Silnější podložka vám umožní pohodlně cvičit v jakékoli poloze - i na zádech a na břiše.

Některé modely fitness podložek Hop-Sport jsou vybaveny praktickými otvory pro zavěšení a úchyty pro přenášení. Cvičební podložku s otvory lze zavěsit například na zeď. Modely s úchyty se doporučují zejména lidem cvičícím v terénu nebo těm, kteří si s sebou berou podložku na hodiny fitness. Tyto typy podložek na cvičení se pohodlněji přepravují a skvěle fungují i mimo domov.

Podložky na cvičení s úchyty

Výběr správné podložky na cvičení

Výběr správné podložky na cvičení je velmi důležitý, protože je základem dobře vedeného tréninku, ať už doma, venku nebo ve fitness centru. Díky ní se izolujeme od studené země, snižujeme riziko bolestivých odřenin a chráníme tělo před puchýři. Používáním podložky na cvičení se budeme moci stoprocentně soustředit na trénink a cítit se bezpečně.

A která podložka na cvičení je nejlepší? Odpověď může být jen jedna. Nejlepší podložka na cvičení je vhodná pro naši aktivitu a parametry těla! Podle toho, zda cvičíme podle cvičebního plánu v rytmu hudby, zaměřujeme se na cviky na posílení páteře nebo cvičíme jógu, vyberme si podložku určenou pro daný typ aktivity. Pokud se chystáme vzít si podložku s sebou na fitness lekce mimo domov - venku nebo do posilovny - hledejme praktické doplňky, jako jsou: úchyty nebo zajišťovací popruhy pro snadný transport.

Už víte, jaký typ podložky pro vás bude nejlepší? Určitě si prohlédněte celou naši nabídku fitness podložek v různých barvách a vyberte si ten správný model pro vás!

Oblíbené