Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

04 Zář 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domácí fitness trénink / Fitness zařízení / Cyklotrenažéry

​Správné nastavení cyklotrenažéru

Správné nastavení cyklotrenažéru je základním prvkem přípravy na cvičení. Ve velké míře na něm závisí účinky tréninku a správná práce svalů. Zejména začátečníci by měli cyklotrenažér správně nastavit, včetně nastavení výšky sedadla, řídítek a vzdálenosti mezi nimi, aby nedošlo ke zranění, které by je odradilo od dalšího tréninku. Jedná se o velmi důležitou činnost, která ovlivňuje bezpečnost a účinnost cvičení. Jak tedy správně nastavit cyklotrenažér před tréninkem?

Správné nastavení cyklotrenažéru - nastavení sedadla

Před zahájením cyklistického tréninku je třeba nejprve nastavit sedadlo. Pro jeho nastavení je třeba se postavit vzpřímeně vedle trenažéru a okraj kyčelní kosti by měl být asi 3 cm pod sedlem, v závislosti na typu cyklotrenažeru. Když je chodidlo v dolní poloze, měla by být noha téměř rovná - jen mírně pokrčená v koleni.

Při správné vodorovné poloze sedadla by měly ruce pohodlně spočívat na řídítkách a být mírně pokrčené v loktech. Když jsou pedály rovnoběžně s podlahou, mělo by být jablko přední nohy svisle nad osou pedálu. Důležité je, že pokud se pánev při šlapání kýve, znamená to, že je pedál nastaven příliš vysoko. Pokud je naopak koleno v dolní poloze nohy příliš pokrčené, znamená to, že je sedlo nastaveno příliš nízko.

Nastavení volantu cyklotrenažéru

Volant by zpravidla neměl být výše než horní část sedadla. V praxi je však toto pravidlo relativní, protože každý cvičící si musí najít pro sebe nejpohodlnější polohu. Tím se zajistí, že bude zachována rovnováha polohy na trenažéru a nebude se při šlapání narušovat. Pro začátečníky nebo pokročilé sálové cyklisty, kteří se potýkají s problémy s páteří, by měla být řídítka nastavena asi o dva stupně výše. Stejná situace platí i pro osoby s nadváhou.

Nastavení pedálů a vzdálenosti mezi sedadlem a volantem na cyklotrenažéru

Pedály SPD se v cyklotrenažérech často používají kvůli intenzitě cvičení a funkcím, které jsou při tréninku důležité. Proto je důležité zvolit správnou obuv a poté nastavit samotné pedály. Můžete také použít takzvané pedály na špičku, do kterých se obouvají běžné boty. V případě první možnosti je nutné nastavit sílu úchopu tak, abyste v případě potřeby mohli botu z SPD rychle vyjmout. V případě špiček však stačí popruh pevně připevnit, aby bota nevyklouzla, ale zároveň neomezila možnost tak učinit v případě nouze.

Z pohledu člověka, který s indoor cyklistikou začíná, je důležité také nastavení vzdálenosti mezi řídítky a sedlem. K jejímu optimálnímu určení slouží jednoduchá metoda. Nejprve narovnáte ruce tak, aby se váš loket dotýkal okraje sedla a prostředníček se dotýkal střední části řídítek. Je důležité, aby ruce a prsty byly rovné. Kromě toho můžete také zkontrolovat, zda volant nepřekáží, když stojíte.

Oblíbené