Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

18 Čec 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životní styl – rady, motivace, inspirace / Příslušenství fitness / Gymnastické míče

​Gymnastické míče

Gymnastické míče jsou jednou z nejoblíbenějších pomůcek pro různé druhy pohybových aktivit. Lze je používat jak pro cvičení uvnitř, tak venku. Jsou poměrně velké. Jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů, které jsou odolné proti poškození. Můžete na nich ležet, opírat se o ně, sedět na nich a také je během cvičení zvedat.

Cvičení s gymnastickým míčem zapojuje všechny svalové skupiny těla. Jsou velmi vhodné pro procvičování hlubokých svalů. Kromě toho dokonale zlepšují rovnováhu a pomáhají zbavit se zbytečných kilogramů. Díky tomu, že se s nimi dá cvičit mnoha způsoby, našly uplatnění v motorickém tréninku u sportovců různých disciplín.

Cvičení s gymnastickým míčem nejen posiluje svaly, ale také je činí pružnějšími. Z tohoto důvodu se doporučují i těhotným ženám. Cvičení s gymnastickým míčem nemá prakticky žádné kontraindikace. Jedná se o bezpečnou pomůcku, která bude vhodná téměř pro každého. Cvičení s míčem je vhodnou volbou pro začátečníky i pokročilé.

Abyste díky cvičení s gymnastickým míčem dosáhli požadovaných efektů, je velmi důležité vybrat si ten správný. Na trhu je k dispozici mnoho typů gymnastických míčů a každý z nich bude vhodný pro jiného cvičícího.

Základním modelem gymnastických míčů je kulatý míč. Může obsahovat výstupky nebo může být i bez nich.

Velikosti gymnastických míčů

Při výběru gymnastického míče na cvičení je nejdůležitější přizpůsobit jeho velikost výšce uživatele. Na trhu jsou různé velikosti gymnastických míčů. Každý z nich je přizpůsoben jiné výšce osoby, která jej bude používat. Například při výšce od 166 cm do 175 cm je třeba zvolit model o průměru 65 cm. Jak tedy vidíte, čím jsme vyšší, tím větší by měl být náš gymnastický míč.

Stojí za zmínku, že výška není jediným určujícím faktorem při výběru gymnastického míče. Vzhledem k působení tlaku na míč bude důležitým faktorem také hmotnost cvičícího. Za předpokladu, že tělesná hmotnost je úměrná výšce, se předpokládá, že:

  • míče o průměru 35 cm budou vhodné pro osoby s výškou pod 140 cm,
  • míče o průměru 45 cm budou vhodné pro osoby s výškou 141 až 150 cm,
  • míče o průměru 55 cm budou vhodné pro osoby vysoké 151 až 165 cm,
  • míče o průměru 65 cm budou vhodné pro osoby vysoké 166 až 175 cm,
  • míče o průměru 75 cm budou vhodné pro osoby s výškou 176 až 190 cm,
  • míče o průměru 85 cm budou vhodné pro osoby vyšší než 190 cm.

Druhy gymnastických míčů

Náš sortiment Hop-Sport zahrnuje gymnastické míče o rozměrech od 45 do 75 cm. Jsou tedy vhodné pro většinu cvičících.

Gymnastický míč by měl být nafouknutý na svůj jmenovitý průměr. Dobře nafouknutý míč nesmí být příliš tvrdý. Pod tlakem prstu se musí stále mírně prohýbat.

Abychom rychle zjistili, zda je gymnastický míč vhodný pro naši výšku, stačí si na něj sednout celou vahou těla a věnovat pozornost úhlu mezi trupem a stehny a koleny. S chodidly na zemi by to mělo být přibližně 90 stupňů. Je důležité, aby tento úhel nebyl menší než 90 stupňů, ale může být i o něco větší. Čím je sedící těžší, tím více se míč ohýbá. Výše uvedené rozložení velikosti k výšce proto není vždy pevné a někdy od něj dochází k odchylkám.

Při nákupu gymnastického míče je třeba si dát pozor také na tloušťku materiálu, ze kterého je vyroben, a také na to, jaká může být jeho maximální hmotnostní nosnost. Gymnastické míče mají obvykle nosnost kolem 100 kg.

Záleží na velikosti gymnastického míče?

Správná velikost gymnastického míče pro vaši výšku má velký vliv na techniku cvičení a pohodlí při tréninku. Pokud je míč příliš malý nebo příliš velký, může to způsobit:

  • snížení efektivity tréninku,
  • snížení pohodlí při cvičení,
  • nesprávnou techniku cvičení,
  • riziko zranění


Pokud však máme míč s nevhodnou velikostí, existuje několik řešení, která můžeme využít. Prvním z nich je správný výběr cviků.
Škála cviků s míčem je téměř neomezená. Pro svůj trénink vybírejme ty, jejichž technika není ovlivněna velikostí míče. Může to být například plank, přenášení gymnastického míče z rukou na nohy vleže na zádech nebo zvedání míče při dřepu. Jako problematické se mohou ukázat cviky prováděné vsedě na míči a cviky, které vyžadují opírání se o míč ve stoje.

Dalším řešením, které je užitečné, pokud máte gymnastický míč příliš velký, je vypustit z něj trochu vzduchu. Tento postup vám umožní upravit výšku míče tak, aby úhel mezi vaším trupem a stehny a koleny byl zmíněných 90 stupňů. To nám umožní provádět širší škálu cviků, zejména těch, které vyžadují sezení na míči.

Pokud nám jde o naprosté pohodlí a bezpečnost při tréninku, je nejlepším řešením vyměnit míč za model s přesně přizpůsobenou velikostí. Pak budeme mít jistotu, že potenciál této pomůcky využijeme na 100 %.

Výhody cviků správně prováděných na gymnastickém míči

Cvičení na správně zvoleném gymnastickém míči přináší řadu pozitivních účinků. Tato cvičení mají velkou výhodu oproti cvičení prováděnému na rovném povrchu. Kulatá cvičební pomůcka vás nutí udržovat rovnováhu, díky čemuž aktivuje k práci více svalů, včetně velmi důležitých hlubokých svalů. Často se jim říká "korzety", protože obepínají trup a poskytují dostatečnou oporu páteři. Když jsou slabé, silueta se hrbí a kosterní systém je mnohem náchylnější k přetížení. Pravidelným tréninkem na gymnastickém míči se hluboké svaly postupně posilují, což pomáhá předcházet problémům s páteří a zabraňuje poruchám držení těla.

Tím však výhody tréninku na gymnastickém míči nekončí. Mezi další pozitivní výsledky, které můžeme očekávat, patří např:

  • zlepšení rovnováhy,
  • zvýšení svalové síly,
  • lepší fungování vnitřních orgánů,
  • lepší pohyblivost kloubů bez jejich přetěžování,
  • redukce tuku,
  • snížení nervového napětí,
  • úleva od bolesti kostí a kloubů, bolesti zad a hlavy.

Shrnutí

Gymnastické míče, ačkoli je původně používali pouze fyzioterapeuti, si nyní získaly velké uznání u široké skupiny fyzicky aktivních lidí. V průběhu let byl zjištěn jejich velký potenciál a postupem času se začaly stále častěji objevovat i v našich domácnostech.

Posilovací, relaxační a uvolňovací cvičení - to vše lze provádět na této jednoduché cvičební pomůcce. Samotná cvičení na gymnastickém míči, ačkoli se mohou zdát nenápadná, ve skutečnosti přinášejí skvělé výsledky. Posilují a formují hluboké svaly těla, a když je máme dobře procvičené, snáze se vypracují účinky na větší svalové skupiny viditelné přímo pod kůží.

Pro dosažení požadovaných výsledků je velmi důležitý dobrý začátek, který zase souvisí s výběrem samotného gymnastického míče. Správný výběr zaručuje využití plného potenciálu míče a také bezpečnost při cvičení. Nyní, když už víte, jak vybrat gymnastický míč, který vám vyhovuje, podívejte se na naši nabídku Hop-Sport a vyberte si ten správný model!

Chcete-li získat informace o nejúčinnějších cvičeních, která můžete s míčem provádět, přečtěte si náš příspěvek na blogu: 8 cviků s míčem, které můžete provádět doma.

Oblíbené