Oficiální obchod
0
Celková cena: 0
Vytvořeno

29 Bře 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domácí fitness trénink / Bradla / Činky / Hrazdy / Kettlebells / Expandéry a gumy na cvičení / Zátěžové náramky

Dospívání je nejlepší čas začít dobrodružství s aktivním životním stylem. Právě tehdy se nejrychleji učíme novým pohybovým vzorcům a máme vliv i na rozvíjení pozdějších návyků na celý život. Pro stydlivé teenagery je skvělým způsobem, jak zavést pohyb do života, spontánní fyzická aktivita a vytvoření domácí tělocvičny. Chcete se dozvědět více o stavu mládeže? Nebo možná znáte cviky, které se vyplatí dělat? Přečtěte si náš článek o domácím cvičení pro dospívající.

Fyzická aktivita teenagerů

V roce 2022 byla v rámci mezinárodního projektu Global Matrix 4.0 analyzována pohybová aktivita dětí a mládeže. Projekt Global Matrix 4.0 je nejkomplexnějším souhrnem stavu pohybové aktivity dětí a mládeže a jejích determinantů v 57 zemích a regionech. V každé ze zapojených zemí tým výzkumníků systematicky na základě nejlepších dostupných zdrojů sbíral údaje a analyzoval situaci v 10 oblastech. Patřili sem:

  • všeobecná fyzická aktivita,
  • organizovaná činnost a účast na sportovních aktivitách,
  • sedavé chování,
  • podmínky pohybové aktivity ve škole.
Po shromáždění údajů týmy výzkumníků zhodnotily aktuální stav fyzické aktivity v každé z oblastí. Dělo se to pomocí jednotné stupnice.

Podle zprávy „POHYBOVÁ AKTIVITA DĚTÍ A MLÁDEŽE“ ze souhrnu nejlepších dostupných zdrojů vyplynulo, že v celkové pohybové aktivitě polských dětí a mládeže je negativní trend. Pouze 16,8 % ze skupiny respondentů je středně fyzicky aktivních alespoň 60 minut denně. Toto procento se ve srovnání s předchozími vydáními zprávy neustále snižuje.

Alarmující je také vysoká míra sedavého chování, tedy času stráveného před obrazovkami počítače, telefonu či televizoru. Negativní trend zaznamenalo i aktivní dojíždění do školy a ze školy.

Nedostatek dostatečného pohybu u dětí a dospívajících má za následek řadu negativních důsledků. Může způsobit:

  • bolesti hlavy a poruchy koncentrace,
  • bolest svalů krku a ramenního pletence,
  • přetížení a často nezvratné změny páteře,
  • bolest v zadku,
  • potíž v dolních končetinách a chodidlech.

Vliv fyzické aktivity na vývoj teenagera

Dospívání je spojeno s rychlým fyzickým vývojem. Jedním z důsledků, který se za tím skrývá, jsou poruchy motorického vývoje v tomto období. V teenagerském věku může nastat problém s koordinací pohybů, udržováním rovnováhy či zvýšeným svalovým tonusem, což někdy ztěžuje provádění složitějších cviků. Proto se mladí lidé ve věku dospívání mohou bát učit se nové pohyby nebo provádět náročnější motorické úkoly.

Kromě určitých obtíží při udržování plné kontroly nad svým tělem se v období dospívání začínají zlepšovat i některé motorické schopnosti. V první řadě se zvyšuje síla, což je spojeno s výrazným nárůstem svalové tkáně. Kromě toho se zvyšuje i rychlost, výdrž a síla. Stejně jako ve fyzickém vývoji, i v motorickém vývoji je pozorován sexuální dimorfismus. Chlapci rozvíjejí tyto schopnosti o něco později než dívky.

Pohybová aktivita v teenagerském věku zajišťuje správný vývoj pohybového aparátu. Posilují se kosti, svaly a klouby. Díky cvičení se zlepšuje také práce oběhového a dýchacího systému. Srdce a plíce jsou trénovanější, díky čemuž jsou méně unavené a pracují ekonomičtěji. Zlepšuje se také prokrvení mozku.

Významný je také vliv pohybové aktivity na fungování nervového systému. Díky pravidelnému tréninku se zvyšuje koordinace a kontrola pohybů. Kromě toho je pravidelné cvičení nezbytné pro udržení zdravé tělesné hmotnosti.

Fyzická aktivita v teenagerském věku kromě toho, že má pozitivní vliv na tělo, ovlivňuje i mysl. Přispívá mimo jiné k:

  • zlepšení obrazu o sobě,
  • snazší zvládání stresu, nabírání odvahy a udržování si optimismu,
  • zlepšení procesů koncentrace, zaměření pozornosti a intelektuálních funkcí.
teenagery

Jak by se mělo cvičit v pubertě?

Ideální cviky pro teenagery jsou ty, které procvičí základní pohybové vzorce těla, stejně jako rovnoměrně posílí svalovou sílu a postaví postavu. Nejlepším typem tréninku pro teenagera budou proto především:

  • celková tělesná kondice,
  • procvičení celého těla.
  • street workout.
Kromě toho velmi dobře funguje: aerobik, plavání nebo pravidelný běh. Nejdůležitější je, aby měl teenager hodně zdravého a bezpečného pohybu pro tělo.

Často je teenagerský věk obdobím, kdy se začínají objevovat první myšlenky o přibírání a budování svalů. I když je mladý věk nejlepší čas na budování svalové hmoty, je důležité pamatovat na to, abyste se v teenagerském věku vyhýbali cvičení s těžkými váhami. Silový trénink v příliš mladém věku může negativně ovlivnit celkový fyzický vývoj. V první řadě je přetížená páteř.

Příklad cvičení pro 15letého, který chce přibrat, může sestávat ze cvičení:

  • cvičení s váhou vlastního těla
  • zlepšení držení těla,
  • cvičení břišních svalů.
Takový trénink je nejlépe kombinovat s pravidelným plaváním nebo jiným sportem. Teprve po využití plného potenciálu tohoto druhu pohybové aktivity můžete pomalu začít přecházet na silový trénink se zvýšenou zátěží.

Je důležité dát tělu čas na zotavení. Neměli byste cvičit každý den, jezdit každý den. Takový životní styl nás za prvé nepřinutí získat vysněnou postavu a zadruhé výrazně oslabí naše zdraví.

Namísto toho je dobré zavést spontánnější fyzickou aktivitu. Jízdu rodičů do školy lze nahradit jízdou na kole nebo procházkou. Při použití veřejné dopravy můžete vystoupit o zastávku dříve a zbytek cesty přejít pěšky. Výtah lze jednoduše nahradit schody. Takové zdánlivě bezvýznamné volby na denní bázi mají diametrální dopad na celek.

příslušenství fitness

Domácí tělocvična pro teenagery

Velmi dobrý nápad je trénink pro teenagera doma. Vytvoření domácí tělocvičny vám umožní cvičit kdykoli. Trénink neovlivní počasí a pohodlný a bezpečný prostor vám umožní plně využít váš potenciál.

Domácí tělocvična pro teenagera nemusí být velká ani mít mnoho drahého vybavení. Stačí základní fitness doplňky a doplňky do posilovny. Mohou to být například:

Cvičení s tímto typem náčiní nezpůsobuje velké přetížení a výrazně zlepšuje držení těla a posiluje svaly. Při tréninku je klíčová správná dráha pohybu, technika cvičení a váha přizpůsobena možnostem.
Oblíbené